Kasım ayıyla birlikte güz mevsimi son demlerini yaşarken karın habercisi dondurucu soğuklar, önümüzdeki günlerde etkisini yavaş yavaş hissettirecek. Özellikle bu aylarda soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanmamak için dikkat etmek gerekir. Şirket Doktorumuz Fatih Salman’la mevsim geçişlerinde hasta olmamak için nelere dikkat etmemiz gerektiği hakkında ufak bir söyleşi gerçekleştirdik.
Keyifli okumalar…
1) Mevsim geçişlerinde hasta olmamak için özellikle hangi besinleri tüketmeliyiz?
Normalde bir insanın sağlıklı olması için alması gereken besin grupları var. Eğer kişilerin herhangi özel bir kısıtlaması yoksa karbonhidrat %55-60, protein %20-30 ve yağ %10-15 olacak şekilde günlük ihtiyacın karşılanması gerekiyor.
Basit karbonhidratlar dediğimiz reçel, bal gibi şekerli gıdalardan uzak durarak posalı olanları tüketmeliyiz. Çünkü bu karbonhidratlar, kana çabuk karıştıkları için kan şekerinizi yükseltir ve bunu dengelemek için pankreastan insülin salgılatır. Ama pankreas dengeyi yakalayamayıp fazla insülin ürettiğinde kan şekeriniz bu sefer düşer ve acıkma hissi oluşturur. Bu yükselişler ve düşüşler dengesizlik yaratarak metabolizmayı da olumsuz etkiler. Bu nedenle pankreası fazla çalıştırmayan diğer bir ifadeyle kana çabuk karışmayan kepekli, tam tahıllı veya çavdarlı ekmek tüketmelisiniz. Ekmek yemek istemeyenler ise bulguru tercih edebilir. Nohut, mercimek ve kuru fasulyeyi de kaliteli karbonhidratlara örnek verebiliriz. Ayrıca bakliyat grubu, bağırsak hareketlerini dengelediği için kabızlığı da giderir.
Bu ürün gruplarının yanında bol sıvı tüketmeliyiz. Günde 2-2,5 Litre; bazı hastalıklarda 3-3,5 Litre su içilmesi gerekiyor. Vücudumuzun yaklaşık %60-65’i sudan oluştuğu için beyinden böbreklere tüm organlarımızın çalışmasını su sağlıyor. Suyun yanında bitki çayları da günde 1-2 fincan olmak üzere tüketilebilir. Ancak çay ve kahve, içerisindeki maddelerden dolayı tuvalete çıkma isteğini artırdığından su kaybına neden oluyor.
Öğlen ve akşam yemeklerinde bir porsiyon salata ve bir kâse yoğurt yemeyi ihmal etmemeliyiz. Bunlara dikkat ederek dengeli bir öğün sağlamış olacağız. Böylece sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz güçlenecek.
2) Uzun süre hareketsiz kalmanın, bağışıklık sistemini zayıflattığını gösteren birçok araştırma var. Bunun yanında günlük değişen havalar, kas ve eklem ağrılarına da neden oluyor. Geçiş döneminin sağlıklı atlatılması için özellikle çalışan insanlar, ofis içerisinde ne tür egzersizler yapabilir?
10-15 dakikada bir ayağa kalkmakta fayda var. Çünkü uzun süre hareketsiz kalmak, vücudumuzun fizyolojisine hiç uygun değil, eklemlerin çalışması gerekiyor.
Ofis ortamında, boynu sağa-sola çevirme ve kolları aşağı yukarı sallama gibi hareketlerden oluşan basit egzersizler yapılabilir. Molalarda veya öğlen aralarında yürüyüş yapmak için ise bahçemiz çok müsait.
3) Yaz mevsiminde yapılan tatiller nedeniyle beslenme düzenleri bozuluyor. Bunun sonucunda da insanlar kilo problemleri yaşayabiliyor. Geçiş döneminde diyet yapan çalışanlara hangi önerilerde bulunursunuz?
Diyette olan insanlardan “Şunu kestim, bunu hayatımdan çıkardım.” şeklinde cümleler sıklıkla duyuyoruz. Ancak üstte bahsettiğim gibi karbonhidrat, yağ ve protein besin gruplarının hepsi tüketilmeli. Diğer türlü, örneğin yağı hayatınızdan çıkardığınızda vücudunuz onu zor yoldan kendi içerisinde döndürerek yapmaya çalışıyor. Çünkü hücrelerin yağ grubu ürünlerine ihtiyacı var. Mekanizmayı zorlamadan her besinden belli oranda tüketildiğinde sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.
Diyet yapanların kahvaltılarda tercih ettiği mısır gevreklerini ise posalı karbonhidratlara örnek verebiliriz. Süt ile birlikte tüketildiğinde protein de alınmış oluyor. Ancak bu domates, salatalık, peynir ve zeytinden oluşan Türk usulü kahvaltıya vaktiniz olmadığında tercih edilmeli. Bu ürünlere maydanoz, roka gibi yeşilliklerin de eşlik ettiği bir öğünle, güne taze bir başlangıç yapmalarını öneriyorum.
4) Yazdan sonbahar mevsimine girerken bağışıklık sisteminin yanında ciltler de bundan kolaylıkla etkileniyor. Cilt kuruluklarını önlemek adına neler yapabiliriz?
Kavurucu sıcaklardan dolayı aslında bu kurulukları yaz mevsiminde de görüyoruz. Terleme nedeniyle sıvı kaybı meydana geliyor ve bu noktada kaybedilen sıvıyı geri kazanmak çok önemli. Sıvı alımını, bolca su içerek kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Suyun yetmediği dönemlerde ise ılık su eşliğinde alınan duş, bitki çayları, çorbalar ve sebze yemekleri, sıvı kaybını engellemede yardımcı oluyor.
Antik çağların sahip olduğu yedi harikası bir kenara dursun bugün sizlere Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan bahsedeceğim. İsviçre’de gerçekleşen New7wonders etkinliği ile güncellenen liste, 2007 yılında internet üzerinden 100 milyondan fazla insanın katıldığı oylama sonucunda seçildi
Bilinen tanımı ile ilk yardım, herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalar bütünüdür.
Çin tarihinde 11 hanedana başkentlik yapmış Xian kentinde devasa mezar yapısında bulunan 8.000 Toprak Asker, 11 koridor içerisinde dörtlü şekilde sıralanmış halde tasvir edilmiştir. Bu askerler 2 bini geçkin yıldır imparatorun mezarında halen nöbet tutmayı sürdürmektedir…
2021 yılından bu yana kadromuza bir iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hemşiresinin de katılmasıyla ekibimizi büyüterek Merkez, Lojistik ve Fabrika birimlerimizde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Her yıl Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün kuruluşu olan 7 Nisan, Dünya Sağlık Günü ve bugünü takip eden hafta ise ‘Dünya Sağlık Haftası’ olarak kutlanmaktadır.
Her kişinin veya her kurumun, güçlü ve zayıf yönleri vardır. Güçlü ve zayıf yönlerini tespit edebilmek başarılı olmanın kritik anahtarıdır. SWOT analizi kapsamlı olarak bunu analiz edebilmemize yarar. SWOT analizi, ilk olarak 1960’lı yıllarda Harvard Üniversitesi profesörleri Edmund P. Learned, C. Roland Christensen, Kenneth Andrews ve William D. Guth tarafından geliştirilmiştir. Ardından Stanford Üniversitesi‘nde Albert S. Humphrey tarafından yapılan araştırmalar sonucunda şekillenmiştir.
Günlük yaşamımızda az da olsa duyup aşina olduğumuz, ancak önemine yeterince odaklanamadığımız bir kavramdır Duygusal Zeka (EQ). Peki nasıl tanımlanır?
Alışverişe gitmeniz, rapor hazırlamanız veya benim yaptığım gibi bir metin yazmanız sizden bekleniyor olabilir. Yapmanız gereken şey her ne olursa olsun, bu konu için kafanızda belirli planlar kurar ve uygun çevresel ortamı hazırlarsınız.
Çin tarihinde 11 hanedana başkentlik yapmış Xian kentinde devasa mezar yapısında bulunan 8.000 Toprak Asker, 11 koridor içerisinde dörtlü şekilde sıralanmış halde tasvir edilmiştir. Bu askerler 2 bini geçkin yıldır imparatorun mezarında halen nöbet tutmayı sürdürmektedir…
Network, markanızı büyütmeniz veya kişisel kariyerinizi geliştirmeniz için birçok insanla tanışma ve fikir alışverişinde bulunma olarak tanımlanabilir. Network sayesinde hedefinize bağlı olarak yeni müşterilere ulaşabilir veya çevrenizi genişleterek referanslarınızı artırabilirsiniz. Bunların yanı sıra size ortaklık kurmak, iş anlaşması yapmak gibi fırsatlar da sunar. Peki, etkili bir network ağı nasıl kurulur?